VÁNOČNÍ JÍDLO DNES A DŘÍVE
17. 12. 2010
Je smažený kapr a salát tradiční vánoční jídlo?
Je to tradice masivně podporovaná v dobách nejtěžšího komunismu.
Hovoří o tom zajímavý článek z Lidových novin „Ryba a salát? Překvapivě mladá tradice“ (vyšlo 23.12.2004, autor
Miloš Cihelka). Z článku citujeme:
Češi zítra opět zvolí takřka jednotné menu. Kapra
PRAHA - Nejčastější pokrm na českém štědrovečerním stole - smažený kapr s bramborovým salátem, nemá u nás žádnou
přehnaně dlouhou tradici. Tato kombinace se v české kuchařce poprvé objevila až v roce 1924 a jako hlavní chod svátečního
menu se v českých zemích ustálila dokonce až v padesátých letech 20. století, podle odborníků zřejmě v rámci trendu
jednoduché a praktické kuchyně. …
Až nejtěžší komunismus padesátých let tedy zničil regionální rozmanitost české vánoční kuchyně, lišící se region
od regionu a zahrnující maso do štědrovečerní večeře jen výjimečně. Aby ne, komunismus vyžadoval poslušné
občany a zasahoval do všech oblastí života.
Je s podivem, že Vánoce, které bývají nazývány svátky klidu a míru jsou provázeny něčím tak nechutným jako je
veřejné zabíjení kaprů. Citliví lidé se pohoršují nad zabíjením psů v Číně, ale kapra si pokrytecky stejným
způsobem nechají zabít. Veřejné zabíjení zvířat rozhodně do civilizované Evropy nepatří. Ještě zajímavější je, že
kapr není tradiční vánoční jídlo, i s bramborovým salátem je to jinak. Kapr byl ještě koncem 19. století výsadou
bohatých lidí, nebyl vánočním jídlem, tradičním českým jídlem na vánoce byl „houbový kuba“ z krup, hrachu a
hub, nebo jiná lidová jídla. Bramborový salát je převzat z Bavorska. Tradičně se také na Vánoce držel půst, dnešní
přejídací orgie, kdy se rodiny krmí smaženými řízky, kapry, cukrovím a majonézovým salátem jsou pozůstatkem
minulého režimu kdy vysoká spotřeba potravin měla západní svět přesvědčit že jsme na tom lépe. Ale lékaři
mající o vánočních svátcích pohotovost vědí své – tolik akutních žlučníků, zažívacích problémů a infarktů nemají
v žádném jiném ročním období.
Co se tedy dříve jedlo?
Kromě již uvedeného houbového kuby "mívali hrachovou polévku,polovice rýže a polovice jahel), jablkový závin a
muziku, t.j. uvařené křížaly (usušená jablka), sušené hrušky a švestky. Jinde mívali spařené peciválky, které se připravovali
tak, že se upekly menší vdolky, plněné mákem, vhodily se pak do horkého kozího mléka (někdy jen vody), nechal se přejít var,
scedily se a podávaly se polité škvařeným máslem a medem nebo sirupem. Na Štědrý den se nesměl jíst česnek, lidé by po něm
byli zlí, ale měl se dát kohoutovi, aby se nedal. Po večeři se často pívala čokoláda, kterou dávali toho dne obchodníci jako
výslužku svým zákazníkům.“
(kniha Lidová výživa od Mudr. Kaizla z roku 1944)
Proč jíst tedy na Vánoce kapra?
Žádný důvod pro to není (jistě, rybářské podniky na tom hodně vydělají, takže vždy nějaký důvod najdou –
proto se objevuje před Vánocemi v novinách tolik „odborných“ informací o „prospěšnosti“ rybího masa ) Kapří
maso není valné chuti a často ani nápadité úpravy nepřehluší mdlou a bahenní chuť masa. Ale zisky rybářů jsou
atraktivní, proto tolik řečí o tradici a o tom, že bez kapra se vánoční stůl neobejde…
Pár tipů na vánoční jídla pro zájemce o bezmasou kuchyni: Tradiční vánoční jídlo – houbový kuba;
Bramborový salát a marinované tofu; Netradiční příloha – francouzský vánoční recept: Růžičkové kapustičky s
jedlými kaštany
Tradiční vánoční jídlo – houbový kuba
30 g sušených hub, 300 g trhaných krupek,40 g oleje, 1 menší cibule, 3/4 l vody, trocha majoránky, mletého pepře,
kmínu, česneku a soli.
Kroupy propláchnout ve studené vodě. V hrnci osmahnut pokrájenou cibuli, pak přidat kroupy, opražit, osolit,
zalít vodou, zakrýt a uvaříme až změknout. Houby nakrájíme na menší kousky, čtvrt hodiny dusit na oleji s
kmínem. Pak je vmícháme do uvařených krupek, okořeníme a dáme do vymaštěného pekáče. Zapéct asi 20
minut.
6/22Vánoce, vánoční tradiční zvyky a vánoční jídla
Bramborový salát a marinované tofu
Půl kila uvařených brambor nakrájených na kostičky, šálek sterilovaného hrášku, dvě větší mrkve uvařené a
pokrájené na kostičky, pokrájená středně velká cibule, na kostičky nakrájené tři větší kyselé okurky, 150 gr sojové
majonézy. Vše dobře promíchat ve větší míse a dát vychladit.
Větší přírodní tofu nakrájet na plátky a naložit na půl hodiny do směsi sojové omáčky, trochy vinného octa a
koření podle chuti. Krátce osmažit na oleji a podávat s bramborovým salátem.
Netradiční příloha – francouzský vánoční recept
Růžičkové kapustičky s jedlými kaštany
200g jedlých kaštanů, 500g růžičkové kapusty, dvě lžíce oleje, 1 cibule šalotka, 2 lžíce červeného vína.
Kaštany na spodní straně nakrojit v tvaru X a vhodit do vroucí vody. Vařit asi 8 minut a poté oloupat, pokud
možno ještě horké, půjde to lépe. Pak vařit ve slané vodě asi 12 minut až budou měkké.
Na pánvi na oleji osmažit najemno pokrájenou šalotku, přidat očištěné kapustičky, vodu a víno a dusit asi 8
minut.
Tradiční jídla:
Cibulačka
3 cibule, 50g rostlinného másla, 50g hladké mouky, pepř, 30g rostlinného tuku na smažení, 1,5 litru vody, petržel, nebo
pažitka.
Na rostlinném másle zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a necháme zrůžovět. Potom zalijeme vodou a
dobře povaříme. Hotovou polévku prolisujeme sítem, okořeníme petrželkou, pažitkou, nebo jemně nakrájenou
cibulovou natí. Můžeme přidat i na kostičky nakrájené osmažené pečivo. Sytější polévku je možno připravit
přidáním brambor.
Černý kuba
20g sušených hub (250g čerstvých), 250g jemných krupek, 2 lžíce rostlinného másla, 1 menší cibule, špetka kmínu, 1/2 lžičky
majoránky, 2 stroužky česneku, pepř.
Houby, hodinu předem namočené do vody, vaříme do měkka. Omyté a osušené krupky spaříme a osmahneme na
kousku rostlinného másla. Zalijeme vodou a vaříme do měkka. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme do
zlatova, přidáme uvařené, drobně nakrájené houby, kmín a 15 minut dusíme. Podušené je smícháme s krupkami,
okořeníme majoránkou, pepřem a česnekem, vložíme do vymaštěného pekáče a ve vyhřáté troubě zapečeme.
Koláč s jablky
150g rostlinného másla, 300g hladké mouky, 3 lžíce vody, trochu prášku do pečiva, asi 600g na tenké plátky nakrájených
jablek, rozinky, hrubá mouka, rostlinné máslo na vymaštění formy.
Z hladké mouky, prášku do pečiva, rostlinného másla a trochy vody vypracujeme hladké těsto a dáme na hodinu
do ledničky odležet. Potom z těsta vyválíme 2 placky velikosti dortové formy, naklademe nakrájená jablka,
posypeme rozinkami, přikryjeme druhou plackou a přitiskneme. Koláč na povrchu potřeme vlažnou vodou a
upečeme ve vyhřáté troubě do růžova. Koláč můžeme ozdobit kousky ovoce nebo ovocným krémem.
Bramboračka
1/2kg brambor, 100g kořenové zeleniny, 50g kapusty, 50g rostlinného másla, 60g mouky, popř. majoránka, česnek, čerstvé
nebo sušené houby, 1,5l vody.
Z rostlinného másla a mouky si připravíme jíšku, kterou zalijeme vodou. Přidáme na kostičky nakrájené brambory
a vaříme do poloměkka. Pak přisypeme kořenovou zeleninu, kterou buď nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na
kostičky. Současně přidáme nadrobno nakrájenou kapustu. Přidáme houby a polévku dovaříme a okořeníme
česnekem, majoránkou a pepřem. Můžeme také použít běžné polévkové koření. Sušené houby přidáme do polévky
i s vodou, ve které byly máčeny.
Dušená cibule s ořechy
5 cibulí, 2 lžíce rostlinného másla, 5 lžic vody, 150g ořechů, sójová omáčka, oregano, celerová nať, pepř.
Cibule nakrájíme na plátky. Rozpustíme rostlinné máslo a přidáme nakrájenou cibuli. Opatrně podléváme trochou
vody, aby se cibule nepřipalovala. Dusíme asi 10 minut, přidáme nadrobno nakrájené ořechy a zalijeme sójovou
omáčkou. Mícháme a přiléváme sójovou omáčku, až se cibule zbarví do lehce hnědého odstínu. Pak dusíme, až
cibule změkne. Jako přílohu podáváme pečené brambory, které pečeme v troubě nakrájené na silné plátky s cibulí,
česnekem, paprikou a tymiánem.
Dalšími jídly, která zajisté obohatí váš vánoční stůl, mohou být například kapustové nebo sójové karbanátky,
žampiónové medailónky, jako příloha klasický bramborový salát, pečené brambory nebo hranolky. Existuje mnoho
jídel, která Vám mohou zpříjemnit Štědrý večer a přitom si jejich příprava nevyžádala smrt ani utrpení zvířat